Folia spożywcza stretch czy aluminiowa?

Folia spożywcza stretch to doskonały zastępca folii aluminiowej. To co ją wyróżnia na pierwszy rzut oka to wysoka rozciągliwość i transparentny materiał. Jest jednak więcej różnic: folia spożywcza jest znacznie tańsza niż aluminiowy odpowiednik, łatwiej sie nią owija i jest dużo bardziej odporna na przebicia czy zerwania. Jest bezpieczniejsza niż folia aluminiowa, o czym dowiecie się w dalszej części artykułu.

 

Folia spożywcza z aluminium a  stretch spożywczy – co jest tańsze?

Średni koszt folii aluminiowej o grubości 12 µm i szerokości 30 cm o wadze ok. 0.8kg (60 metrów nawoju) to koszt ok. 35 zł. W tej samej cenie możemy zakupić szacunkowo 700 metrów folii stretch spożywczej o podobnych parametrach materiałowych. Jest to więc oszczędność na poziomie ponad 600%.

 

Folia stretch spożywcza – gdzie ją stosować?

Folia spożywcza stretch sprawdza się w lokalach gastronomicznych, restauracjach, sklepach, w gospodarstwach domowych – chętnie bywa stosowana do zabezpieczania produktów spożywczych i przechowywania ich w lodówce. Folia spożywcza LLDPE znajduje zastosowanie także w firmach zajmujących się przetwórstwem mięsnym i wśród producentów żywności. Może być mrożona. Nasze folie spożywcze mogą być stosowane także w chłodniach i magazynach gdzie panują niższe temperatury. Dla naszych folii istnieją uszlachetnienia, dzięki czemu mogą one oferować znacznie więcej, niż standardowa folia spożywcza

 

 

Czy folia spożywcza stretch jest szkodliwa?

Nie. Folia spożywcza LLDPE nie jest szkodliwa i jest bezpieczna dla człowieka. Materiał ten nie wpływa w żaden sposób na owijany ładunek, nie przenika ani nie wywołuje reakcji chemicznych, izoluje zapachy z wewnątrz jak i z zewnątrz.

 

Co jest bezpieczniejsze – folia stretch spożywcza czy folia aluminiowa?

Folia aluminiowa zawiera związki BPA oraz cząsteczki glinu które mogą przenikać do potraw i w następstwie być wchłaniane przez organizm. Nie poleca się więc owijania pieczywa, kanapek, pomidorów, cytrusów czy produktów kiszonych. Przede wszystkim odradza się stosowania folii aluminiowej w wysokich temperaturach.

Folia streczowa spożywcza nie wykazuje żadnego działania na owijane produkty. Nie zawiera szkodliwych związków dla zdrowia człowieka. Można bezpiecznie nią owijać produkty spożywcze, które będą zabezpieczone przed wysuszeniem.

 

 

Przeźroczysta folia spożywcza – dlaczego warto?

Folie spożywcze stretch gwarantują długie utrzymywanie świeżości produktów. Poprzez swoją wysoką rozciągliwość, folia może być stosowana do owijania ładunków o dużych czy nieregularnych gabarytach i wadze. Przeźroczysty materiał pozwala z łatwością ocenić stan owijanego produktu. Folia stretch to także materiał na który bez trudu można nanieść różnego rodzaju nośniki jak naklejki spożywcze.

 

Folia spożywcza stretch dla cateringu i gastronomi – foodsafe+ to specyfikacja wedle potrzeb Klienta.

Nasze folie spożywcze oferujemy w wersji ręcznej, maszynowej oraz jumbo. Folie dostępne są także w różnych grubościach, szerokościach rolki i wagach folii.  Pozwala to dopasować końcowy produkt do preferencji użytkownika.

Przejdź do strony produktu foodsafe+ klikając w poniższy obrazek